Astazi avem un numar mare de metode eficiente de control al fertilitatii, metode pentru a preveni o sarcina nedorita, luand in calcul ca aproape jumatate din sarcinile obtinute sunt neintentionate. Contraceptia este o masura temporara si reversibila prin care se evita o sarcina, iar aceasta consta in utilizarea unei metode sau în folosirea unui produs contraceptiv. Nici o metoda de contraceptie nu este complet fara efecte secundare sau fara a prezenta un potential pericol.
Metodele de contraceptie sunt grupate mai mult in functie de eficienta decat dupa tipul de contraceptie. Avem metode de top, de nivel secund, de nivel tertiar, de nivel patru.
Metoda de top reprezinta: implanturile contraceptive, dispozitivele contraceptive intrauterine si metode de sterilizare masculine si feminine, ultimele doua fiind ireversibile.
Metode de nivel secundar: contraceptive hormonale sistemice, sub forma de tablete orale, injectii intramusculare, plasturi transdermici, inele transvaginale, toate aceste metode sunt reversibile.
Metode de nivel tertiar includ metodele de bariera pentru barbati si femei (prezervativ masculin si femin, diafragma), metoda calendarului.
Metoda de nivel patru cuprinde preparatele spermicide, cu o rata de esec de 21-30%. Metoda retragerii sau coitul intrerupt este atat de imprevizibil, incat nu este considerat o metoda de contraceptie. Din metodele de top cele mai uzitate sunt dispozitivele contraceptive intrauterine sau altfel spus DIU (dispozitiv intrauterin). Dizpozitivul intrauterin (DIU) a fost prima metoda de contracepţie reversibila din lume, urmat de pilula contraceptiva şi de prezervativul masculin. DIU poate fi simplu cu insertii de Cupru (Cooper-T 380A) sau cu rezervor hormonal (levonogestrel) ce elibereaza constant/zilnic o anumita concentratie constanta de hormon (Mirena sau Jaydess). Sunt metode de contraceptie ce ofera o siguranta de cca 99%.