– Anticonceptionale combinate sau estroprogestative – acestea conțin forme sintetice (produse in laborator) ale hormonilor estrogen și progestativ de sinteza (progestativul este un tip de medicament care este folosit cel mai frecvent in contraceptia hormonala si in terapia hormonala a femeilor aflate la menopauza).
Acestea inhiba ovulatia și modifica invelisul intern al uterului (endometrul), facand implantarea putin probabila, ingroasa mucusul de la nivelul colului uterin și astfel ingreuneaza trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine.
Majoritatea pilulelor din fiecare folie (ciclu) sunt active, ceea ce inseamna ca ele contin hormoni. Restul pilulelor (ultimele 7) sunt inactive, adica nu contin hormoni.
Exista mai multe tipuri de anticonceptionale combinate:
– Anticonceptionale monofazice: acestea sunt folosite in cicluri de o luna și fiecare pilula activa are aceeasi doza de hormoni; in ultima saptamana a ciclului menstrual, pacienta ia pilulele inactive si apoi are menstruatia.
– Anticonceptionale multifazice: acestea sunt folosite in cicluri de o luna si ofera cantitati diferite de hormoni pe timpul administrarii; in timpul ultimei saptamani a ciclului menstrual, femeia ia pilulele inactive și are apoi menstruatia.
– Anticonceptionale pentru ciclu extins: acestea sunt, de obicei, folosite in cazul ciclurilor de 13 saptamani; femeia ia pilulele contraceptive active timp de 12 saptamani, iar in timpul ultimei saptamani a ciclului ei menstrual, ia pilulele inactive și are menstruația. Drept rezultat, femeia are menstruatie doar de 3 sau de 4 ori pe an.
– Anticoncepționale monohormonale (doar cu progestative)
Pe langa anticonceptionalele combinate, mai exista o categorie de anticonceptionale numite monohormonale. Pilulele contraceptive pe baza doar de progestative contin un hormon sintetic (progestativ de sinteză), nu contin estrogen. Acest tip de pilula contraceptiva este numita „mini-pilula”.
Contraceptivele orale care contin doar progestative ar putea fi o optiune buna pentru pacientele care nu pot lua estrogen din motive de sanatate sau din alte motive. In cazul contraceptivelor ce conțin doar progestative, toate pilulele din folie (din ciclul menstrual) sunt active. Nu exista pilule inactive, asa ca femeia poate sa aiba sau nu menstruatie in timp ce ia anticonceptionale monohormonale care au doar progestative.