Anticonceptionale combinate sau estroprogestative functioneaza sau actioneaza in 2 moduri. In primul rand, actioneaza la nivelul axului hipotalamo-hipofizo-ovarian, impiedicand ovulatia. Asta inseamna ca ovarele nu vor elibera un ovul in fiecare luna. In al doilea rand, aceste pilule contraceptive determină organismul sa ingroase mucusul cerival. Acest mucus cervical este, de fapt, fluidul din jurul colului uterin (numit și cervix) care ajuta sperma sa „calatoreasca” spre uterul femeii, astfel incat sa poata fecunda un ovul. Mucusul cervical ingrosat ajuta, pentru ca el impiedica sperma sa ajunga la uterul femeii.
Anticonceptionalele sau pilulele monohormonale functioneaza, de asemenea, in cateva moduri diferite. In principal, ele actioneaza prin ingrosarea mucusului cervical si prin subțierea endometrului femeii. Endometrul este acea captuseala sau mucoasa care tapeteaza suprafata interna a uterului, unde un ovul se fixeaza sau se implanteaza dupa ce a fost fecundat de spermatozoid. Daca aceasta mucoasa sau „captuseala” este mai subtire decat in mod normal, ovulului ii este mai greu sa se fixeze pe ea, ceea ce va impiedica o sarcina sa se dezvolte. In plus, anticonceptionalele ce conțin doar progestativ pot preveni sau pot impiedica ovulatia.
Daca sunt luate in mod corect, anticonceptionalele sunt foarte eficiente in prevenirea unei sarcini nedorite. Potrivit specialistilor americani de la CDC (cdc.gov), atat anticonceptionalele combinate, cat și cele monohormonale au rata de insucces de 9%, in ceea ce privește folosirea. Pentru a fi pe deplin eficiente, contraceptivele orale ce conțin doar progestative trebuie luate in acelasi interval de 3 ore, in fiecare zi. Aceasta „fereastra” este mult mai flexibila cand vine vorba de anticonceptionalele combinate.
Atunci cand alegi metoda contraceptiva pe care vrei sa o folosesți, trebuie sa ai in vedere atat punctele tari, cat si pe cele slabe. La punctele forte, ai cateva avantaje: cicluri menstruale mai regulate, menstruatii mai putin abundente, poti sa nu ai deloc ciclu menstrual, in funcție de tipul de anticonceptional si poti avea mai putine crampe menstruale.
La capitolul puncte slabe, se numara costul, care poate fi uneori ridicat. Contraceptivele orale nu iți ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Ele pot provoca sensibilitate sau dureri de sani, spotting (iti poti pata lenjeria intre menstruatii), cheaguri de sange si tensiune arteriala ridicata.
In vreme ce majoritatea femeilor aleg sa ia anticonceptionale pentru a nu risca sa ramana accidental insarcinate, un mic procent de femei apeleaza la contraceptia hormonala din alte motive, cum ar fi:
- pentru a regla sau pentru a opri temporar ciclurile menstruale
- pentru a reduce simptomele asociate cu sindromul premenstrual (PMS) si/sau dezechilibrele hormonale (cum ar fi acneea vulgara, sangerarile abundente din timpul menstruatiei sau crampele menstruale/durerile foarte mari).
Anticonceptionalele au numeroase aplicatii, pe langa impiedicarea formarii sarcinii. Printre beneficiile pilulei contraceptive se afla urmatoarele:
- Ajuta la regularizarea menstrelor
- Reduce durerea din perioada ovulatiei
- Diminueaza crampele musculare din timpul menstruatiei
- Reduce riscul de anemie pe fondul unor menstre abundente
- Reduce din intensitatea simptomelor asociate tulburarii disforice premenstruale
- Ajuta la mentinerea sub control a pilozitatii faciale si corporale
- Reduce riscul de sarcina ectopica (in afara uterului)
- Diminueaza acneea
- Calmeaza migrenele asociate menstrelor dureroase.