Exista numeroase mituri despre folosirea anticonceptionalelor, majoritatea fiind false sau nedemonstrate stiintific. Mai jos sunt cateva dintre cele mai raspandite mituri despre folosirea anticonceptionalelor, alaturi de cateva explicatii.
„Contraceptivele ingrasa”
Multa lume crede ca luarea de anticonceptionale cauzeaza ingrasare, insa, potrivit datelor, acest lucru tine mai mult de zona miturilor decat de realitate. Un studiu realizat in 2014 pe 150 de femei normoponderale si obeze arata ca luarea de anticonceptionale nu a dus la ingrasarea in niciun grup. Similar, un raport care a analizat 22 de studii anterioare nu a gasit nicio legatura intre administrarea de contraceptive orale si luarea in greutate. In cadrul studiilor care au descoperit o legatura intre anticonceptionale si ingrasare, diferenta nu a depasit aproximativ 2,2 kg.
„Pilula trebuie luata in fiecare zi la aceeasi ora”
Desi luarea pastilei la aceeasi ora nu este un lucru rau, majoritatea anticonceptionalelor sunt la fel de eficiente indiferent de ora la care sunt luate, atat timp cat le iei zilnic. Totusi, exista o exceptie: anticonceptionalele monohormonale. Acestea trebuie luate zilnic intr-o „fereastra” de trei ore.
„Anticonceptionalele cauzeaza cancer la san”
Luarea de anticonceptionale nu cauzeaza cancerul de san, insa poate creste usor riscul de aparitie a sa cu pana la 7%, potrivit unei analize comparative a sanatatii a peste 150.000 de femei cu si fara cancer de san. Alte studii au descoperit un risc mai mare in cazul femeilor care luau pilule trifazice (acelea care folosesc trei doze diferite de hormoni in timpul unui ciclu menstrual). Totodata, femeile care iau anticonceptionale au un risc mai mic de cancer endometrial, ovarian si colorectal, prin comparatie cu cele care nu au luat niciodata contraceptive orale.
„Anticonceptionalele afecteaza fertilitatea”
Este nevoie de cateva luni pana cand ciclul menstrual revine la normal, indiferent daca folosesti contraceptive orale, sterilet sau alte forme similare. Cu toate acestea, nu exista dovezi ca administrarea de anticonceptionale afecteaza fertilitatea pe termen lung.
Infertilitatea apare mai ales in randul cuplurilor de peste 30-35 de ani, insa acest lucru se intampla in mod firesc pe masura ce imbatranim si nu ca urmare a folosirii unei metode de contraceptie orala. Pe de alta parte, anticonceptionalele te protejeaza de o sarcina nedorita, insa nu si de o boala cu transmitere sexuala. Dobandirea unei astfel de boli, insa, poate afecta fertilitatea, un motiv in plus pentru care este recomandata folosirea anticonceptionalelor alaturi de prezervative.
„Persoanele trecute de o anumita varsta nu au nevoie de anticonceptionale”
Unele persoane cred ca, daca au atins o anumita varsta sau au menstre neregulate, nu pot ramane insarcinate. Adevarul este ca o femeie poate ramane insarcinata, in mod natural, pana ce ajunge la menopauza. Aceasta faza apare atunci cand au trecut 12 luni la rand si nu a avut menstruatie. Menopauza poate aparea intre 40 si 55 de ani, varsta medie fiind cuprinsa, in general, intre 45 si 51 de ani. Pe de alta parte, barbatii continua sa fie fertili pana in jurul varstei de 60-70 de ani. Cu toate acestea, conceperea unui copil la o varsta inaintata este asociata unor anomalii congenitale si altor probleme de sanatate.
„Nu este sigur sa iei anticonceptionale fara intrerupere”
Nu exista dovezi medicale care sa sugereze ca femeile sanatoase si tinere trebuie sa ia pauza de la luarea anticonceptionalelor. Este sigur sa iei contraceptive orale cat timp ai nevoie, fara a aparea probleme de sanatate. Totusi, doctorii recomanda ca femeile sa isi reevalueze nevoile contraceptive la fiecare 15 ani sau dupa varsta de 35 de ani. Dupa aceasta varsta, formele sintetice de estrogen din unele anticonceptionale pot creste riscul de formare a cheagurilor de sange la unele femei.
„Toate anticonceptionalele sunt la fel”
Exista mai multe tipuri de anticonceptionale. Acestea variaza in functie de firma producatoare, de formula si de compozitie. Unele contin combinatii de estrogen sintetic si progesteron, in timp ce altele contin doar progesteron. Este normal pentru femei sa incerce mai multe anticonceptionale inainte de a se stabili asupra unuia care se potriveste nevoilor si stilului sau de viata.
„Anticonceptionalele afecteaza libidoul”
Desi unele femei spun ca pilulele contraceptive reduc placerea sexuala sau interesul pentru sex, adevarul este ca acestea nu afecteaza aceste aspecte. Desi unele femei acuza o reducere sau o crestere a dorintei sexuale, nu se stie cu certitudine daca acestea apar din cauza pastilelor sau a altor evenimente din viata persoanei (dieta, stil de viata, stres etc.).
„Este suficient sa iei pilula in zilele cand faci sex”
Daca doctorul iti da o reteta pentru anticonceptionale, doar luarea lor in fiecare zi previne o sarcina nedorita. Pilulele contin hormoni care previn formarea sarcinii, iar luarea lor in mod regulat ajuta la mentinerea hormonilor la un nivel constant. De asemenea, unele femei cred ca sunt fertile doar in zilele in care ovuleaza si ca este suficient sa ia contraceptive orale atunci. Este posibil sa ramai insarcinata daca sperma este prezenta in corp inainte de ovulatie. Celulele spermatice supravietuiesc pana la cinci zile, astfel ca „fereastra” fertila este de aproximativ sase zile pe luna. Luate cu regularitate, anticonceptionalele au o eficacitate de 99%, in timp ce, daca uiti sa iei pastila din cand in cand, riscul de aparitie a sarcinii ajunge la 9%.
_____________________________
Alternativele folosirii anticonceptionalelor
Pilulele contraceptive reprezinta doar una dintre optiunile pe care le ai la dispozitie atunci cand iti doresti sa previi o sarcina nedorita. Alte optiuni pot include metode fara prescriptie medicala, asa cum sunt prezervativele, si metode cu prescriptie medicala (capac cervical, sterilet etc.).
Pe lista metodele anticonceptionale fara prescriptie medicala intra:
Prezervativul masculin – are o eficacitate de 98%. Este realizat din latex sau din alte materiale prietenoase cu pielea si acopera penisul, blocand, astfel, accesul spermei in vagin;
Prezervativul feminin – are o eficacitate de 95%. Este realizat tot din latex si se fixeaza in interiorul vaginului, pentru a impiedica patrunderea spermei;
Buretele contraceptiv – are o eficacitate cuprinsa intre 76 si 88%. Este un burete rotund, din plastic imbibat cu spermicid, care se fixeaza in vagin, pentru a bloca si distruge spermatozoizii.
Metodele contraceptive pe baza de reteta medicala includ:
Capacul cervical/vaginal – are o eficacitate de aproximativ 80%. Este un capac moale si flexibil, care se asaza peste colul uterin, pentru a impiedica patrunderea spermei in uter. Acesta se umple inainte de sex cu spermicid;
Diafragma – are o eficacitate de 88%. Este un disc moale si flexibil, care blocheaza accesul la colul uterin. Se acopera cu spermicid inainte de folosire;
Implantul – are o eficacitate de 99%. Este o tija de plastic, de dimensiunea unui bat de chibrit, care se introduce sub piele si elibereaza progestativ. Afecteaza ovulatia si ingroasa mucusul cervical, blocand accesul spermei;
Plasturele contraceptiv – are o eficacitate de 92%. Are circa 5 cm patrati si se pune pe piele, unde elibereaza estrogen si progesteron. Acesti hormoni actioneaza, apoi, similar contraceptivelor orale;
Injectii contraceptive – au o eficacitate de 98%. Se bazeaza pe hormonul progesteron si se realizeaza o data la 90 de zile in cabinetul ginecologului;
Inelul vaginal – are o eficacitate de 92%. Are 5 cm in diametru si se introduce in vagin, unde poate fi tinut pana la trei saptamani, dupa care este scos in timpul menstruatiei. Acest inel elibereaza estrogen si progesteron, impiedicand sarcina nedorita.
Inainte de a alege orice forma contraceptiva, este recomandat sa porti o discutie detaliata cu medicul specialist, pentru a vedea daca anticonceptionalele se potrivesc nevoilor tale si stilului tau de viata. Este foarte posibil ca doctorul sa iti puna intrebari legate de medicamentele pe care le iei (daca este cazul), precum si de alternativele pe care le ai la anticonceptionale (de exemplu, in cazul in care estrogenul/progesteronul sintetic nu este bine tolerat de organismul tau).