Durerile abdominale sunt frecvent întâlnite la copiii de toate vârstele. Când ar trebui însă să efectuăm un consult chirurgical?
Începem cu apendicita, această afecțiune fiind mereu unul dintre pricipalele motive de îngrijorare pentru părinți.
Apendicita acută: frecvența este mai ridicată la copilul mare, vârful de incidență raportându-se între 12-18 ani. Boala însă poate fi făcută la orice vârstă, inclusiv la nou-născut (aici efectuându-se investigațiile suplimentare necesare pentru a exclude orice altă patologie). Apendicita debutează brusc, în plină stare de sănătate aparentă, fapt care stă la definiția cuvântului „ acut” – se poate întâmpla oricând și evoluția este de câteva zile. Durerea abdominală cronică nu este „de apendicită” dacă au existat dureri abdominale în antecedente. De asemenea, nici o ecografie abdominală normal, efectuată în urmă chiar și cu puțin timp, nu exclude apendicita pe viitor.
Este adevărat că dacă mănânci semințe faci apendicită? Cauzele acestei afecțiuni sunt multiple, apendicele fiind un organ limfoid (asemenea ganglionilor) care poate crește în orice inflamație care are loc la nivel abdominal. Într-adevă însă, materiile fecale de consistență crescută, parazitozele intestinale, corpii străini ingerați, etc. pot sta la baza afecțiunii.
Cum bănuim că este vorba despre apendicită? În general, simptomatologia debutează cu durere abdominală, la care se pot adauga ulterior și alte simptome (vărsături, febră, scaune diareice, lipsa poftei de mâncare, etc.). Durerea se poate localiza inițial în epigastru și în jurul ombilicului, ulterior localizându-se în aria de proiecție a apendicelui – în dreapta jos sau puțin mai sus (în limbaj medical – în flancul drept sau fosa iliaca dreaptă ) în funcție de localizarea apendicelui. Nu există apendicită acută fără durere abdominală! Pe măsură ce boala evoluează, apendicele suferă modificări din ce în ce mai serioase, astfel încât durerea în apendicită devine continuă, progresivă spre rău. În acest caz, durerea abdominală nu este de tip colicativ, de tip “vine și pleacă”.
Un caz aparte îl constituie copilul mic cu apendicită. Aici diagnosticul este dificil, simptomele nefiind atât de particulare – evoluează frecvent cu vărsături și febră, iar scaunele diareice sunt mai frecvențe. Un copil mic letargic, fără poftă de mâncare, care varsă și pare deranjat de ceva, trebuie dus de urgență la consult de specialitate.
Durerea care “merge pe picior” este semn de apendicită? Nu în mod frecvent, doar într-o anumită localizare a apendicelui și doar la anumite manevre. Durerea de picior drept nu semnifică apendicită.
Pe scurt, durerea abdominală cu debut brusc, care se localizează în partea dreaptă a abdomenului, la care se adaugă sau nu: greață, lipsa poftei de mâncare, vărsături, febră, etc. trebuie să ne îndrume către consult medical de specialitate.
Alte tipuri de durere abdominală la copii:
Gastroenterită – în principiu, vărsăturile apar înaintea durerii abdominale (care este difuză , fără a putea fi localizată într-un punct fix), precum și scaunele multiple.
Constipație – durere abdominală difuză, în general prezintă caracter colicativ (crampă); uneori se poate localiza în partea stângă a abdomenului; poate avea intensitate crescută, evoluând în episoade dureroase
Infecțiile urinare – durerea este localizată la nivelul ariei de proiecție a vezicii urinare, la nivelul abdomenului inferior, în hipogastru și este însoțită de „usturime” la micțiune, creșterea frecvenței mictiunilor, febră etc.
Limfadenită mezenterică – poate însoți orice „răceală”. Reprezintă creșterea în dimensiuni a ganglionilor din abdomen, fapt ce provoacă dureri abdominale. În general, nu prezintă caracter continuu și progresiv.
Invaginația intestinală –apare în general la copilul mic (sub vârstă de 3 ani), este neobișnuită la vârstă mare. Durerea are caracter colicativ, este însoțită de vărsături și poate apărea scaun cu mucus și sânge de culoare mai închisă (aspect de „ jeleu de coacaze”)
Afecțiuni genitale – orice durere abdominală instalată brusc, localizată în etajul abdominal inferior, în special la fetițe, poate sugera o afecțiune genitală (chist ovar, torsiune anexă, boală inflamatorie pelvină etc). În acest caz, se recomandă ecografie abdominală în urgență în cazul durerilor violente sau cu disconfort local cronic.
Cauzele durerilor abdominale sunt multiple, cele mai frecvențe fiind cele enumerate mai sus. Putem menționa și: diverticulita Meckel (diagnosticul se pune în general intraoperator, iar simptomele sunt similare cu ale apendicitei), colecistită (mai rară la copil, diagnostic ecografic, anemie, formațiuni tumorale), etc. Recomandarea generală este de a efectua copilului dumneavoastră o ecografie abdominală 1 dată la 6 luni sau la 12 luni.