Cooper-T 380A este un DIU de generatia a treia: suprafaţa de infasurare a firului de Cu este de 275 – 380 mm².
Mecanism de acţiune
- efect toxic pe spermatozoid şi pe ovul (efect precoce)
- reactie inflamatorie sterila la nivelul mucoasei uterine (endometru), care are efect antiimplantator
- prezenta Cu in mucusul cervical inhiba penetrarea spermatozoizilor la acest nivel
- inhiba transportul ovulului catre cavitatea uterina
- ocupa o suprafata importanta din cavitatea uterina, diminuand sansele implantarii
- poate fi utilizat ca metoda contraceptiva de urgenta, daca se monteaza la cel mult 5 zile de la ovulaţie.
Indicatii
Poate beneficia de un DIU orice femeie care solicita o metoda contraceptiva si care, dupa o informare corecta, poate lua o decizie in cunostinta de cauza. Steriletul poate fi recomandat mai ales femeilor care:
- au nascut numarul de copii planificat si doresc o metoda contraceptiva eficienta, dar reversibila
- prefera o metoda care nu necesita aplicare libera, nu interfera cu actul sexual si nu depinde de partener
- au contraindicatii pentru contraceptia orala (hormonala)
- au dificultati in procurarea, dar si utilizarea pilulei contraceptive sau a mijloacelor de bariera
Contraindicatii:
Contraindicatii absolute:
- sarcina
- postpartum: mai puţin de 4 saptamani
- infectii pelvine acute in evolutie sau recidivate
- SIDA
- antecedente de SEU
- malformatii uterine importante
- fibromul submucos
- polipi endouterini
- hemoragii genitale nediagnosticate
- cancer genital (sau suspiciune)
- maladie trofoblastica
- valvulopatie cu risc de endocardita
- tratamente imunosupresoare
- maladia Wilson
- hipersensibilitate la Cu.
Contraindicaţii relative:
- risc crescut de salpingita
- antecedente de salpingita
- risc inalt de ITS (infectii cu transmitere sexuala)
- stenoza cervicala
- dismenoree, menoragie, anemie
- coagulopatii, tratamente cu anticoagulante.
Contraindicaţii tranzitorii:
- vaginita
- cervicita (in special cu Chlamidya sau gonococ)
- displazii cervicale
- diabet neechilibrat
Complicatii
Sarcina intrauterina -impune extragerea DIU cat mai precoce in sarcina cand firul steriletului este încă accesibil.
Studii serioase arata ca sarcinile care evolueaza cu DIU sunt sarcini cu risc: ruperea prematura a membranelor, nastere prematura, corioamniotita. Chiar daca s-a reusit retragerea steriletului chiar la inceputul sarcinii, complicatiile perinatale par a fi mai frecvente ca in sarcinile fara DIU.
Sarcina extrauterina (SEU)
Este foarte rara la femeile care folosesc DIU ( 0,02 / 100 femei / an). Totusi, daca o femeie ramane insarcinata avand montat un DIU, posibilitatea relativa ca aceasta sarcina sa fie extrauterina este crescuta. SEU la femeile purtatoare de sterilet este dominată de trei noţiuni esenţiale:
evitarea montarii unui sterilet la o femeie cu risc crescut pentru SEU: sarcina ectopica anterioara, antecedente de plastie tubara, salpingita, endometrioza,
informarea sistematica a tuturor utilizatoarelor de DIU de riscul de SEU,
sa gandim constant la riscul de SEU la utilizatoarele de DIU in caz de: sarcina, metroragii sau dureri pelvine. De aici rezulta interesul dozarii βhCG plasmatice si a ecografiei endovaginale.
Expulzia
Riscul de expulzie a DIU survine la o femeie din 20, mai ales in primul an si in special in primele trei luni, ceea ce implica necesitatea efectuarii ecografiei endovaginale pentru confirmarea prezentei DIU.
Perforarea
Este un accident foarte rar, dar redutabil. Survine in timpul insertiei sau secundar, la distanta de montare prin migrarea transparietala uterina a DIU.
Infecţia: Dintre toate metodele contraceptive, DIU se insoteste de riscul infectios pelvin cel mai ridicat.
Endometrita, salpingita, pelviperitonita si, excepţional, endocardita reprezinta complicaţiile infecţioase cele mai preocupante ale acestui tip de contracepţie. Riscul infectios este legat mai mult de viata sexuala a pacientelor decat de DIU. In acest sens, acest risc trebuie luat foarte in serios mai ales la tinere, in general mai expuse decat femeile adulte la ITS (infectii cu transmisie sexuala) si carora trebuie sa li se conserve fertilitatea ulterioara. Durata de valabilitate a majoritatii DIU este de 5 ani, insa pentru cele cu suprafata mare de Cu (275, 380 mm²) se extinde pana la 10 ani. Pentru acestea din urma, daca se monteaza in apropierea varstei de 40 de ani, se recomanda sa nu se mai extraga pana la instalarea menopauzei.
Concluzii
DIU cu Cupru moderne reprezinta o metoda contraceptiva putin costisitoare, foarte eficienta, care nu presupune constrangeri, asociata cu un bun control al ciclului menstrual, bine tolerata si rapid reversibila.
DIU cu levonogestrel se prezinta sub forma unui dispozitiv in “T”, de dimensiuni reduse (28 mm x 30 mm), fabricat din material plastic flexibil si invelit de un cilindru ce contine levonorgestrel. DIU cu levonogestrel este introdus de catre medicul ginecolog in uterul pacientei, unde elibereaza cantitati mici de hormon, motiv pentru care doar o mica parte din cantitatea de levonorgestrel eliberata patrunde in circulatia sistemica. DIU cu levonogestrel se adreseaza in principal acelor femei care doresc sa beneficieze de o metoda contraceptiva de lunga durata si care nu doresc sa utilizeze anticonceptionalele orale zilnice. El prezinta de asemenea beneficiul de a restabili nivelul normal de fertilitate al femeii dupa inlaturarea sa.
Efectul contraceptiv al DIU hormonale difera de cel al contraceptivelor orale. Ciclul menstrual si procesul ovulatiei raman practic neschimbate in cazul folosirii DIU. Mecanismul principal de actiune al tuturor DIU hormonale, consta in manifestarile la nivel local (uter, atrofia mucoasei uterine) ale hormonului continut de acestea (de cele mai multe ori levonorgestrel), precum cresterea vascozitatii mucusului la nivelul colului uterin.
Doze si mod de administrare:
DIU cu levonogestrel se introduce in cavitatea uterina si este eficace timp de 3 ani pana la 7 ani in functie de tipul de DIU hormonal (Mirena sau Jaydess).
Se recomanda ca DIU hormonal sa fie introdus numai de catre medici/cadre medicale cu experienta in introducerea DIU si/sau care au fost instruiti in ceea ce priveste procedura de insertie.
Se introduce in cavitatea uterina in 7 zile de la debutul menstruatiei. DIU hormonal poate fi inlocuit cu un sistem nou in orice moment al ciclului menstrual. DIU hormonal poate fi introdus, de asemenea, imediat dupa un avort in primul trimestru de sarcina. Insertia postpartum trebuie amanata pana cand procesul de involutie a uterului este complet, dar nu mai curand de 6 saptamani dupa nastere. In cazul in care involutia intarzie in mod semnificativ, se recomanda sa asteptati pana trec 12 saptamani postpartum.
In cazul insertiei dificile si/sau al unei dureri sau sangerari exceptionale in timpul sau dupa insertie, trebuie luate imediat masuri pentru excluderea perforatiei, cum sunt examinarea fizica si ecografia.
Cine nu ar trebui sa foloseasca DIU cu levonogestrel?
- Pacientii in varsta – femeile aflate in post-menopauza
- Pacientele care alapteaza
- Pacientii cu insuficienta hepatica
- Pacientii cu insuficienta renala
- Copii si adolescentii
Contraindicatii:
- Prezenta unei sarcini
- Boala inflamatorie pelvina acuta sau recurenta sau afectiuni asociate cu un risc crescut de infectii pelvine
- Cervicita acuta sau vaginita
- Endometrita postpartum sau avort cu complicatii infectioase in ultimile 3 luni
- Patologie maligna uterina sau cervicala
- Tumori progestogen-dependente, de exemplu neoplasm mamar
- Hemoragie vaginala anormala de etiologie necunoscuta
- Anomalii uterine congenitale sau dobandite, inclusiv fibrom
- Afectiuni hepatice acute sau tumori hepatice
Utilizarea DIU cu levonogestrel
- Utilizarea DIU cu levonorgestrel in scop anticoncepțional
- Utilizarea dispozitivului intrauterin cu levonorgestrel in rezolvarea menstruațiilor prea abundente si/sau prea indelungate, precum si a sangerarilor neregulate din vagin la femei de diferite vârste.
- Utilizarea DIU cu levonorgestrel de catre paciente cu sindromul ovarelor polichistice, cu scopul reducerii riscului de dezvoltare a hiperplaziei si/sau a cancerului endometrial.
- Utilizarea DIU cu levonorgestrel in tratamentul hiperplaziei endometriale.
- Utilizarea steriletului cu levonorgestrel pentru ameliorarea sangerarilor la pacientele cu fibrom uterin.
- Utilizarea steriletului cu levonorgestrel in ameliorarea sau rezolvarea durerilor din timpul menstruațiilor și a durerilor pelviene cronice asociate cu endometrioza.
- Utilizarea DIU cu levonorgestrel in ameliorarea diverselor simptome asociate cu adenomioza (dureri severe in timpul menstruatiilor, dureri cronice in zona pelvina, sangerari abundente si/sau neregulate din vagin).
Printre diferite metode contraceptive de nivel secundar, este si contraceptia hormonala, cum ar fi pilula contraceptiva (asa cum mai sunt numite anticonceptionalele). Pe langa aceasta, exista si alte metode care au la baza terapia hormonala.
Pilulele contraceptive, care mai sunt denumite si contraceptive orale, sunt medicamente luate pe gura pentru a preveni sarcina nedorita. Ele sunt o metoda contraceptiva eficienta, iar atunci cand sunt luate in mod corect, sunt pana la 99,99% eficiente. Cu toate acestea, anticoncepționalele nu protejeaza de bolile cu transmitere sexuala, cum ar fi HIV, virusul care cauzeaza SIDA.
Anticonceptionalele sau pilulele contraceptive sunt un tip de medicament cu hormoni, care se iau in fiecare zi pentru a preveni o sarcina. Exista multe branduri diferite de anticonceptionale. Pilulele anticonceptionale sunt sigure, nu foarte scumpe si eficiente daca se iau intotdeauna la timp. Pe langa faptul ca previn o sarcina nedorita, anticonceptionalele au multe alte beneficii pentru sanatate.